Růžek
ikonka
Nemocnice je přesvědčena, že maso bylo dostatečně tepelně upraveno a nákaza nehrozí

Datum: 25. 2. 2019, autor: ikonka autora Redakce , Funkce: ikonka tisku Tisk

... Kroměřížská nemocnice ...

ilustracni obrazek

 

Nemocnice je přesvědčena, že maso bylo dostatečně tepelně upraveno a nákaza nehrozí

 

Kroměřížská nemocnice je jedním z odběratelů, kterým v tomto týdnu bylo dodáno maso ze šarže s výskytem bakterií salmonely. Informaci zveřejnila Státní veterinární správa v době, kdy už větší část suroviny byla vydána strávníkům v nemocnici. Tepelná úprava při zpracování masa byla ale podle dosavadních zjištění dostatečná a je tedy vysoká pravděpodobnost, že bakterie salmonely byly při přípravě jídla zničeny. Suroviny k přípravě jídel pro hospitalizované pacienty a zaměstnance nakupuje nemocnice od prověřených dodavatelů, kteří garantují jejich kvalitu a nezávadnost.

 

Hovězí maso bylo do Kroměřížské nemocnice dodáno v pondělí, šlo celkem o 21 kilogramů suroviny. Následující den bylo vydáno ze skladu k přípravě středečních obědů. Prošlo pomalým nočním vařením v konvektomatech při teplotě 75 stupňů Celsia, které bylo vystaveno více než 15 hodin. Poté bylo ještě upravováno asi 45 minut v páře při teplotě 100 stupňů Celsia a nad 80 stupňů Celsia ještě dohříváno před samotným výdejem. „Teplotu stravy ještě standardně přímo před výdejem kontroluje nutriční terapeut při tabletování pro pacienty a kuchaři při výdeji zaměstnancům v nemocniční jídelně,“ popsala Miroslava Drahotuská, vedoucí stravovacího provozu Kroměřížské nemocnice.

 

V nemocnici bylo zpracováno celkem 17 kilogramů masa pro přípravu 170 obědů, které byly ve středu vydány zaměstnancům i pacientům. Celkově se denně ve stravovacím provozu Kroměřížské nemocnice připravuje více než 500 obědů. V tomto případě bylo hovězí maso podáváno jako přírodní plátek a také s koprovou omáčkou. „Ve čtvrtek ráno nás kontaktoval dodavatel masa, od kterého jsme se dozvěděli, že by mělo jít o závadnou surovinu. Vraceli jsme jedno celé balení syrového masa, tedy něco přes čtyři kilogramy. Maso i dodací listy včera přímo v nemocnici zkontroloval zástupce státní veterinární správy. Dnes ve stravovacím provozu proběhla také kontrola krajské hygienické stanice. Zbylé maso si dnes ráno z nemocnice odvezl dodavatel,“ doplnila Drahotuská.

 

Suroviny k přípravě jídel pro hospitalizované pacienty a zaměstnance nakupuje nemocnice od prověřených dodavatelů, kteří garantují jejich kvalitu a nezávadnost. „Této situaci jsme bohužel nemohli zabránit a velmi nás to mrzí. Pevně ale věříme, že nikdo z našich pacientů ani zaměstnanců nebyl v této souvislosti bakterií salmonely nakažen. Konzultovali jsme celou situaci s našimi odborníky, tepelná úprava masa byla podle nich dostatečná a je tedy vysoká pravděpodobnost, že bakterie salmonely byly při přípravě jídla zničeny,“ uvedl Petr Liškář, ředitel Kroměřížské nemocnice.

 

Nemocnice zatím podle jeho slov nemá informaci o tom, že by se u někoho z pacientů nebo zaměstnanců projevily zdravotní potíže, které by mohly ukazovat na nákazu salmonelou. „Naši odborníci na infekční medicínu přesto doporučují, pokud by někdo z dotčených pacientů nebo zaměstnanců měl zažívací potíže, které by se v průběhu šesti hodin až dvou dnů od konzumace masa projevily nejprve zvracením, poté bolestmi břicha, teplotami a průjmem, měl by se nechat vyšetřit ošetřujícím, praktickým nebo závodním lékařem. Ten by podle obvyklého postupu nechal provést bakteriologické vyšetření a v případě potvrzení salmonely by potom pravděpodobně následovala péče Infekčního oddělení Uherskohradišťské nemocnice. Věříme však, že k tomu nedojde,“ doplnil Petr Liškář.

 

Zdroj: nem-km.cz

 

 

 

 

 

reklamni prouzek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tyto informace byly vytištěny z portálu Kroměříž.cz [www.kromeriz.cz] – průvodce městem i regionem.
Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem a jeho zneužití pro jiné než osobní účely je postižitelné dle Zákona Autorského a pozdějších předpisů.

© 2006, Kroměříž.cz

 
 
 
Ubytovámí
Ubytování ve městě

Penzion a restaurace Zlobice

Penzion a restauraci Zlobice najdete v blízkosti krásného města Kroměříž, nazývaného ...

Restaurace ikona
Restaurace

BOWLING BAR SCÉNA

V podpalubí Kulturního domu v Kroměříži BOWLING BAR SCÉNA v námořnickém stylu. Přip...

Pamětihodnosti ikona
Pamětihodnosti

Kostel sv. Mořice

Kostel sv. Mořice je situován v historickém centru města, na Stojanově náměstí....

Historie města

... přezdívané Hanácké Athény ... Prvopočátky města jsou přisuzovány trhové vsi, k...

Arcibiskupský zámek

Renesanční stavba, na jejímž místě stálo hradisko patrně již v době Velkomoravské říš...

Kostel P. Marie

Barokní kostel Nanebevzetí Bl. Panny Marie na Riegrově nám. si dochoval raně středově...

 
 
 

Městský úřad v Kroměříži

Potřebuji vyřídit na MěÚ v Kroměříži...

Inet objednávání - MěÚ Kroměříž

Elektronické rezervace, systém WebCall...

Hledáte dům, byt, pozemek

.. či pronájem v Kroměříži? Katalog zde.

inzerce

Zápis firem do katalogu

Kroměříž.cz nabízí firmám: propagaci Vaší značky, produktů či služeb, způsob zviditelnění Vaší firmy, informace pro stávající i případné klienty o Vaší nabídce, výrobcích či službách firmy, inzerci na internetu, efektivní formy propagace za příznivé ceny. Napište nám na redakce@kromeriz.cz ...


Důležitá telefoní čísla

 

Užitečné odkazy na internetu

Policie ČR, Městská policie
573 331 153, 573 321 156
 
Počasí
TAXI
573 341 020, 777 686 858
 
Mapy
MÚ Kromeríž
573 321 111
 
Jízdní řády
Infocentrum regionu
573 331 473, 573 334 191
 
Rezervace ubytování
Rychlá lékarská pomoc, LSPP
155, 573 322 580, 573 322 263
 
Kulturní přehledy

Služba a provozovatel:

Kroměříž.cz, Copyright © 1997 - 2007.
Reaia s. r. o., Inetrans, Poski.com
Informace o serveru Kroměříž.cz

Vstup pro inzerenty

Zadejte své přihlašovací jméno a heslo.
V případě, že jste osobní údaje zapomněli,
kontaktujte technickou podporu.
OK
růžek levý růžek pravý