Verze pro PDA

ikonka
O Regionální potravinu se soutěžilo ve Zlínském kraji

Datum: 18. 6. 2019, autor: ikonka autora Redakce , Funkce: ikonka tisku Tisk

... Zlínský kraj ...

ilustracni obrazek

 

O Regionální potravinu se soutěžilo ve Zlínském kraji

 

Na akademické půdě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se rozhodovalo, které výrobky zvítězily v soutěži Regionální potravina 2019. Hodnotitelská komise zde navrhla letošní reprezentanty této prestižní značky. Celkem se o ni ucházelo 138 produktů od 39 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

 

Soutěž Regionální potravina letos slaví desáté výročí. Za dobu své existence získala značka věhlas a oceněné výrobky popularitu. Dnešní zákazník se totiž zaměřuje především na kvalitu a čerstvost a tyto parametry výrobky s puncem Regionální potravina rozhodně splňují.

 

Soutěž si za dobu své existence vybudovala renomé a popularita oceněných výrobků stoupá. Přívlastek regionální se v případě těchto potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici výroby, nebo jsou naopak inovativní. Značka je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.

 

Ve Zlínském kraji dnes hodnotitelská komise vybírala vítěze. O značku je zde každoročně velký zájem, nejinak tomu bylo i letos. Celkem se přihlásilo 39 výrobců s 138 výrobky. Nejvíce kandidátů bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

 

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Zlínského kraje 2019 těmto výrobkům:

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách.

 

Zdroj: TZ, kr-zlinsky.cz, Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF¨

 

 

 

 

 

 

reklamni prouzek
Normalni verze