... pozvánka ...
Na 7. Karlovský gastrofestival míří první český Michelin Pavel Pospíšil
Svátek všech labužníků a milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů: to je Karlovský gastrofestival, jedinečná gastronomická událost, která se letos již posedmé uskuteční o prvním říjnovém víkendu, 2. až 4. října ve valašských Velkých Karlovicích.
Gastrofestival opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu a další doprovodné programy včetně tradičních galavečeří pro náročné gurmány. Při nich ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou. Letos se pořadatelům podařilo k účasti získat Pavla Pospíšila, vůbec prvního Čecha, který se stal držitelem tohoto prestižního ocenění.
„Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto možnost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat často i stovky kilometrů daleko. V minulosti již u nás hostovali michelinští šéfkuchaři z Itálie, Maďarska a postupně také oba aktuální držitelé michelinské hvězdy v České republice Oldřich Sahajdák a Roman Paulus. Letos uzavřeme český „trojlístek“ díky Pavlu Pospíšilovi, který získal hvězdičku v Německu, kde trvale žije. Jako host Spa hotelu Lanterna připraví pro návštěvníky sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem.
Karlovský gastrofestival se během uplynulých šesti let zařadil mezi největší gastro akce svého druhu v ČR, jen loni jej navštívilo na 30 tisíc lidí. Vstup na něj je tradičně zdarma a vedle programu je atraktivní i místo konání: uprostřed přírody CHKO Beskydy, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovicích u hranice se Slovenskem. Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací tak mohou návštěvníci spojit s procházkou půvabnou valašskou krajinou. Celkem 14 gastro zastávek je rozeseto v údolí Léskové ve vzdálenosti do 3,5 km a hosté se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt turistickým vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.
Kromě nabídky specialit místních i hostujících kuchařů (zajímavou osobností bude například Jan Punčochář z Grand Cru hostující v Chaloupkách U Pařízků) je součástí Karlovského gastrofestivalu i mezinárodní farmářský trh za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Slovenska či Maďarska.
Vrcholem festivalu bývá nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek.
Pro návštěvníky budou připraveny i kuchařské show, letos zaměřené například na výrobu domácích těstovin, dobrot z čokolády (v podání herečky a kuchařky Markéty Hrubešové), úpravu mořských plodů či na správnou přípravu kávy, jako zpestření se uskuteční workshopy s odborníky značky Nikon na téma Jak fotografovat jídlo. Řezníci i amatérští kuchaři se mohou zapojit do soutěže o nejlepší klobásu, nebude chybět ani oblíbený řemeslný jarmark, posezení s cimbálovými muzikami, barmanské večery či atrakce pro děti.
Oblíbeným zpestřením je jedinečná frgálová manufaktura, v níž si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek Resortu Valachy sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako stylový suvenýr s sebou domů.
Více na www.karlovskygastrofestival.cz
Tipy z letošního programu:
2. 10. Galavečeře Spa hotelu Lanterna (šéfkuchař Pavel Václavík)
3. – 4. 10. Gastro tour: ochutnávky specialit v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálová manufaktura
3. 10. Soutěž o nejlepší klobásu
3. 10. Michelinská galavečeře Pavla Pospíšila
3. 10. Galavečeře hotelu Horal (šéfkuchař Jaroslav Orság)
4. 10. Michelinský oběd Pavla Pospíšila
4. 10. Soutěž o nejlepší valašský frgál
Zdroj: TZ, vychodni-morava.cz